The wishlist name can't be left blank

Welke injectiespuit moet ik kiezen ?

Welke injectiespuit moet ik kiezen ?

Een injectiespuit is een medisch instrument dat bestaat uit een kunststof of glazen cilinder met aan de ene kant de conus, dit is de tip waarop een injectienaald wordt bevestigd en aan de andere zijde een goed aansluitende plunjer, ook wel stamper of zuiger genoemd

Onze medische groothandel heeft een groot assortiment in injectiespuiten met veel verschillende soorten. Om u te helpen met de keuze van de juist keuze van een spuit, zet wij alle kenmerken van een injectie spuit op een rij, en leggen we uit wat deze precies betekenen.

De onderdelen van een Injectiespuit

Spuiten zijn onder te verdelen in twee- en driedelige spuiten. Beide uitvoeringen bestaan uit een cilinder met de maatverdeling en een plunjer. De plunjer wordt ook wel stamper of zuiger genoemd. De cilinder vormt één geheel met de conus. De conus is de tip van de spuit waar een injectienaald op bevestigd kan worden. Een driedelige spuit heeft als extra een rubber gesiliconiseerd afsluitdopje wat op de plunjer is bevestigd.

Dit rubber afsluitdopje zorgt voor:

 • een goede afdichting tussen cilinder en plunjer.
 • de siliconering zorgt voor een soepele beweging van de plunjer.
 • gemakkelijk en nauwkeurig af lezen van de maatverdeling .

Conus

De conus van de spuit is er in verschillende vormen:

Tweedelige injectiespuit

 • Luer tip centrisch (in het midden) standaard tip ook wel slip tip genoemd .
 • Luer tip excentrisch (aan de zijkant) beperkt de dode ruimte bij gebruik onder een scherpe hoek .

Driedelige injectiespuit

 • Luer tip - Centrisch: standaard tip ook wel slip tip genoemd - Excentrisch: beperkt de dode ruimte bij gebruik onder een scherpe hoek .
 • Luer-lock tip om de naald of verlenglijn te fixeren op de spuit.
 • Cathetertip voor gebruik met sondes en catheters .

Twee- of driedelige injectiespuit?

De keuze voor een twee- of driedelige injectiespuit is meestal gebaseerd op persoonlijke voorkeur. De keuze wordt echter beperkt omdat de tweedelige injectiespuit niet in alle maten en tips verkrijgbaar is. Wanneer een vaste verbinding tussen spuit en naald gewenst is zal men automatisch met een driedelige spuit werken, aangezien een Luer-lock verbinding alleen mogelijk is met een driedelige spuit.

Aansluiting

Spuiten en naalden worden meestal apart verkocht. Om ze te koppelen zijn spuit en naald voorzien van een zogenaamde Luer aansluiting. Deze aansluiting is internationaal gestandaardiseerd en garandeert een goede verbinding. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een Luer en een Luer-lock verbinding.

 • Luer

  Een Luer verbinding is een niet vergrendelbare aansluiting.

 • Luer-lock

  Luer-lock is een vergrendelbare (‘locked’) aansluiting door middel van schroefdraad. Wordt er op de verbinding tussen spuit en naald kracht uitgeoefend, dan is de Luer-lock verbinding aan te bevelen.

 • Cathetertip

  Op de cathetertip injectiespuit kan geen naald bevestigd worden. Deze injectiespuit wordt voornamelijk gebruikt voor het doorspoelen en/of het toedienen van vloeistoffen en medicamenten via sondes en/of catheters.

Maatverdeling

De keuze voor een bepaalde maat injectiespuit is afhankelijk van de voorgeschreven te injecteren hoeveelheid vloeistof. De inhoudsaanduiding/maatverdeling van de injectiespuit, (2 ml, 5 ml, etc.), weergegeven op de cilinder van de spuit, geeft de maximaal te injecteren dosering aan.

Related Posts
 1. Hoe moet je een naaldencontainer veilig gebruiken Hoe moet je een naaldencontainer veilig gebruiken Naaldcontainers zorgen een veilige en contactloze afvoer van spitse en scherpe medische benodigdheden mogelijk, zoals gebruikte naalden, scalpels, wegwerpi...
Gerelateerde producten