The wishlist name can't be left blank

Hoe werkt een corona Antigeen sneltest ?

Hoe werkt een corona Antigeen sneltest ?

Met de SARS-CoV-2 Snel test kunt snel beslissen of de geteste persoon in quarantaine gehouden moet worden zodat er geen verder risico is op verdere verspreiding van het virus. De test is bedoelt voor zowel symptomatische als asymptomatische personen.

De test kan doorgaans binnen 15 minuten ondersteunen bij het identificeren van een SARS-CoV-2 infectie bij vermoedelijke dragers van het virus. Hoe werkt zo'n sneltest nu precies, hoe betrouwbaar is de test en waar en door wie kan deze worden afgenomen.

De SARS-CoV-2 Antigen sneltest kan op iedere locatie, dicht bij de patiënt, door iedereen worden uitgevoerd. Het gebruik van laboratoriumsystemen is hierbij niet nodig. Dit is zeer praktisch indien het uitvoeren van een laboratoriumtest niet mogelijk is en wanneer een snelle beslissing nodig is.

Hoe werkt de sneltest?

Het SARS-CoV-2 virus veroorzaakt een infectie van de ademhalingswegen. Het wordt voornamelijk overgedragen via ademhalingsdruppeltjes na nauw contact, en men veronderstelt dat de virusdeeltjes zich vermenigvildigen op de slijmvliezen van de bovenste luchtwegen.

Door met een swabmonster of wattenstokje een monster te nemen van de druppels op de slijmvliezen, kunnen we met een SARS-CoV-2 antigeentest de aanwezigheid van SARS-CoV-2 virus detecteren door te het identificeren van nucleoproteïne. Met de test wordt een lopende infectie tijdens de acute fase van COVID-19 vastgesteld, terwijl het virus nog in grote hoeveelheden in de ademhalingswegen aanwezig is.

Snel en gemakkelijk testen

Een monster afnemen

Breng een steriele swab in een neusgat van de patiënt, veeg met de swab over het oppervlak van de posterieure nasofarynx. Haal de swab uit de neusholte.

Een monster voorbereiden 1

Plaats de swab in een extractiebufferbuis. Roer de swab minstens 5 keer terwijl u in de bufferbuis knijpt.

Een monster voorbereiden 2

Verwijder de swab terwijl u in de zijkanten van de buis knijpt om de vloeistof uit de swab te extraheren.

Een monster voorbereiden 3

Druk de tuitdop stevig op de buis. Ga verder met de test uitvoeren.

Een test uitvoeren 1

Breng 3 druppels geëxtraheerd monster in het monsterputje van het testapparaat aan.

Een test uitvoeren 2

Lees het testresultaat af na 15 tot 30 min.
Pas op: Risico op onjuiste resultaten. Lees het testresultaat niet meer af na 30 min.


In het bovenste gedeelte van het resultaatvenster verschijnt een gekleurde lijn die aantoont dat de test op de juiste manier werkt. Dit is de controlelijn (C). Ook als de controlelijn vaag is, moet de test worden geacht goed uitgevoerd te zijn. Als er geen controlelijn zichtbaar is, is de test ongeldig.

In geval van een positief resultaat verschijnt in het onderste gedeelte van het resultaatvenster een gekleurde lijn. Dit is de testlijn (T). Ook als de testlijn heel vaag of niet gelijkmatig is, moet het testresultaat worden geïnterpreteerd als een positief resultaat.

Wat is een antigeen

De antigeentest toont antigenen van SARS-CoV-2 aan in neus- en/of keelslijm. Antigenen zijn stukjes van het virus (eiwitten) die een afweerreactie kunnen opwekken in het lichaam. Als je het virus bij je draagt, laat de antigeentest dat snel zien; meestal een kwartier na het opbrengen van het monster op de testcasette. De test is ook buiten het laboratorium te gebruiken. De antigeentest is minder gevoelig dan de PCR-test. Vooral als er weinig virusdeeltjes aanwezig zijn is de antigeentest vaak negatief. Helemaal in het begin van de infectie zijn er nog weinig virusdeeltjes, dan kan iemand daarna alsnog positief worden. Later in de infectie neemt het aantal virusdeeltjes weer af, dan is iemand ook niet besmettelijk meer. Dan krijgt iemand mogelijk ten onrechte een negatieve testuitslag, terwijl de persoon wel COVID-19 kan hebben gehad.

Related Posts
 1. De Corona / Covid-19 sneltest van Abott De Corona / Covid-19 sneltest van Abott Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? en wil je snel de uitslag weten omdat je niet kan wachten.Wij leveren nu uit voorraad de snel...
Gerelateerde producten
  1. Abbott Panbio COVID-19 Ag sneltest
   Abbott Panbio COVID-19 Ag sneltest
   Excl BTW € 102,96
   € 124,58
  2. Roche SARS-CoV-2 sneltest (ondiepe neustest)
   Roche SARS-CoV-2 sneltest (ondiepe neustest)
   Artikel niet meer leverbaar.