Hoe wat u uw handen goed?

We hebben het als kind allemaal geleerd. Opvoeders, ouders en leraren hebben ons het belang van persoonlijke hygiëne aangeleerd en ons geleerd hoe we dat het beste kunnen doen. Handen wassen voordat we gaan eten is ons met de paplepel ingegoten. Maar ook op de werkvloer? Doen we het nog steeds goed of kan het misschien beter? Wij geven u enkele punten van aandacht.

Een verkeerde situatie

Denkt u aan het keuken aanrecht met schoteltjes waarop een blok zeep ligt. Met de hand doen we de kraan open, we pakken de zeep die al door vele handen is gegaan, maken onze handen nat en wassen ze. Daarna doen we de kraan dicht en drogen we onze handen aan een handdoek. Zijn de handen dan hygiënisch schoon? Wij vinden dat het veel beter kan. Wij geven uw enkele aandachtspunten.

Optimaal handen wassen

De zeep op ons ideale aanrecht komt uit dispensers die we zo min mogelijk hoeven aan te raken. De kraan geeft automatisch water, of bijvoorbeeld met een voetpedaal. Een ideaal beeld is een aanrecht waarbij de zeep uit een dispenser komt die we zo min mogelijk hoeven aan te raken en komt er automatisch water uit de kraan door middel van een voetpedaal. We wassen onze handen helemaal met zeep, dus ook de bovenkant, tussen de vingers en onder de nagels. De kraan stopt uit zichzelf of weer via het voetpedaal. Om onze handen af te drogen gebruiken we geen handdoek, die vaak nat is en dus ziektekiemen en vuil bevat. Ook gebruiken we liever geen blowers, die overgebleven ziektekiemen en vuil de lucht van onze wasruimte in blaast. Wij kiezen voor disposable handdoekjes, die we uit een dispenser halen, zonder de dispenser aan te raken. Deze doekjes absorberen het vocht totaal.

Ziektekiemen en overgebleven vuil zit gevangen tussen de vezels van het doekje. Bij het weggooien van het doekje gebruiken we een afvalbak met een open inworp zodat aanraken niet nodig is. Een aantal keer per dag wordt het hele aanrecht hygiënisch gereinigd.

Hygiëne in uw praktijk

Hoe zit het met de hygiëne in uw bedrijf? Wassen medewerkers regelmatig hun handen op de juiste manier? Heeft u de juiste benodigdheden in huis of ontbreekt er nog iets? Wilt u een maatwerkadvies, gebaseerd op uw werksituatie of een vrijblijvende offerte? Neemt u dan contact met ons op.

Handwassen in een huisartsenpraktijk