Regelmatig krijgen we vragen van artsen en assistenten over HemoCue Hb meters die niet goed zouden meten. Er zou een groot verschil zitten tussen de meting van het HemoCue apparaat en het resultaat van het laboratorium. De HemoCue meters die regelmatig gecontroleerd worden zijn voorzien van een keuringssticker en het komt vrijwel nooit voor dat die meters afwijken.

 

Oorzaak, verkeerde prikkers

Het probleem wordt veroorzaakt door de grootte van de bloeddruppel. Vrijwel in alle gevallen worden lancetten gebruikt die voor het meten van glucose in het bloed bedoeld zijn. Door de kleinere afmeting van het naaldje in de lancet wordt er een kleinere bloeddruppel gecreëerd, omdat er voor glucose metingen nou eenmaal minder bloed nodig is. Om dan een grotere hoeveelheid bloed te krijgen gaat men stuwen wat absoluut niet mag bij het meten van HB waardes in bloed. Bij stuwen komt er namelijk wondvocht mee en wondvocht veroorzaak juist det  afwijkingen in de resultaten ten opzichte van het laboratoium.

 

Advies, gebruik de juiste lancetten.

Het is dus zaak dat u de juist lancetten gebruikt bij het bloedprikken. Gebruik geen lancetten die bedoelt zijn voor glucosemeters,
HemoCue en Becton Dickinson hebben speciale lancetten voor prikken voor het meten van HB waarden.