Hypertensie is een aandoening waarbij de bloeddruk te hoog is. Om een accurate indruk te krijgen van de gemiddelde bloeddruk wordt de 30-minuten bloeddrukmeting geadviseerd.


Foutmarge

Uit studies is gebleken dat het enkelvoudig meten (een momentopname) van de bloeddruk niet voldoende is om de juiste diagnose te stellen. Het witte jassen syndroom, inspannende activiteiten eerder op de dag en andere omstandigheden zoals de maat van het manchet of gebruikte techniek kunnen afwijkende waardes opleveren. Een kleine afwijking van 20 mmHg kan al verschil maken bij het stellen van de juiste diagnose.

 

Meten is weten

Om deze reden wordt de 30-minuten bloeddrukmeting standaard opgenomen in de protocollen van huisartsenpraktijken en huisartsenposten. De patiënt wordt naar een rustige omgeving met aangename omgevingstemperatuur, een tafel en comfortabele stoel met rugleuning gebracht om zich te ontspannen. De ambulante bloeddrukmeter wordt ingesteld zodat de bloeddrukmeter elke 5 minuten de bloeddruk meet. Onderzoek wijst uit dat al na 10 tot 15 minuten de bloeddruk daalt naar een gemiddeld niveau, wanneer er geen persoon aanwezig is die de bloeddruk meet (witte jassen syndroom). Het is aan te raden om het meetapparaat zo in te stellen dat er geen metingen zichtbaar zijn tijdens de sessie. Na twee handmatige testmetingen kan de 30-minuten meting worden gestart. Als de patiënt 31 minuten ongestoord heeft gezeten in de betreffende ruimte kan het apparaat afgekoppeld en uitgelezen worden. Van de metingen die gemaakt zijn, kunnen de laatste 6 metingen gebruikt worden om een betrouwbaar gemiddeld beeld te maken van de bloeddruk.

 

 

Welke Ambulante bloeddrukmeter ?

De Welch Allyn ABPM 7100 ambulante bloeddrukmeter is een makkelijk te gebruiken 24-uurs bloeddrukmeter die ontworpen is voor accurate slaapmetingen, patiëntgerichte medicijnbehandelingen en om het effect van externe invloeden (zoals het witte jassen syndroom) op de bloeddruk te beperken. Het apparaat begint al met meten tijdens het oppompen van het manchet waardoor er minder ongemak voor de patiënt is. De Welch Allyn ABPM 7100 is zeer geschikt voor o.a. 5-minuten metingen en heeft een ingebouwde event knop. Daxtrio levert deze ABPM inclusief installatie en instructie door een consultant en met 6 maanden kundige ondersteuning van de Daxtrio helpdesk.

Voor meer informatie over de Welch Allyn ABPM 7100 kunt u contact met ons opnemen via telefoonnummer 088-1117666. .