The wishlist name can't be left blank

6 stappen om een oorspuit te reinigen

6 stappen om een oorspuit te reinigen

Een oorspuit is een belangrijk instrument in een praktijk of kliniek. Desinfectie en reinigen zijn essentieel voor het juiste gebruik bij patiënten. Dit zijn de 6 stappen voor een oorspuit op de juiste manier te reinigen zodat de levensduur van de spuit hiermee verlengt wordt.

Dit proces duurt slecht enkele minuten en is eenvoudig uit te voeren en zorgt voor een langere levensduur van de materialen van de oorspuit zodat er door eventueel defect geen gevaar kan optreden bij een behandeling van een patient.

Stap 1 - Open en demonteer de spuit

Neem een schone werkplek en zorg voor de juiste toebehoren. Open de oorspuit en demonteer alle onderdelen stuk voor stuk. Neem ook de losse toebehoren, zoals de canule, de aanzet en het spatscherm mee in de reiniging

Stap 2 - Reinig elk onderdeel zorgvuldig

Spoel alle onderdelen met koud water (beneden 40°C). Neem daarna water met een temperatuur (max. 60°C), en reinig met een pH-neutrale zeepoplossing en zachte borstel alle onderdelen van de oorspuit. Metalen borstels en schurende reinigingsmiddelen kunnen de onderdelen beschadigen en de levensduur sterk bekorten. Voor het beste resultaat kunt u bij het reinigingsproces demi water of RO-water gebruiken.

Na het reinigen moet u alle onderdelen goed afspoelen, om er voor te zorgen dat er geen zeepresten achter blijven.

Stap 3 - Drogen

Na het goed spoelen moet de oorspuit goed gedroogd worden, zowel binnen als buitenkant. U kunt met behulp van perslucht de medische instrumenten zeer behoedzaam en effectief worden drogen. Er zijn spuitbussen te koop met perslucht die voor het drogen kunt gebruiken.

Als u geen perslucht tot uw beschikkling heeft, kunt u een pluisvrije disposable droogdoek gebruiken om de onderdelen te drogen.

Stap 4 - Smeer de O-ring met siliconen

Door enkele druppels met siliconen op de O-ring aan te brengen zorgt u weer voor een goed smering en werking van het instrument.(zie onderstaande foto). Een goed smering is essentieel voor het behoud de goede werking van de oorspuit. Wij adviseren gebruik te maken van een synthetisch, biologisch afbreekbaar smeermiddel dat specifiek is bedoeld voor toepassing op medische instrumenten. Het voordeel hiervan dat is deze geen giftige stoffen bevatten (niet schadelijk voor de mens) en dat het wordt afgebroken door contact met water zonder hierbij de materialen aan te tasten zoals de siliconen O-ringen.

BELANGRIJK:

Voor het goed functioneren van de oorspuit is het van belang dat deze stap wordt uitgevoerd. De juiste smering voorkomt wrijving en zorgt ervoor dat de stamper zich vrijelijk (zonder teveel wrijving) door de tube kan bewegen. Indien despuit niet gesmeerd wordt kan deze op termijn dusdanig stroef gaan lopen dat de O-ring door teveel wrijving tijdens de behandeling, van de stamper zal “lopen”. Dit kan gevaar geven voor de patiënt.

Stap 5 - Hermonteer de oorspuit

Plaats hierbij de zuiger schuin terug ter bescherming van de siliconen O-ring Draai vervolgens de afdekdop voorzichtig (dit ter voorkoming van het beschadigen van het schroefdraad) op de tube. Haal tot slot de zuiger enkele malen op en neer om de smering gelijkelijk te verspreiden alsmede de werking van de oorspuit te controleren.

Stap 6 - Opbergen van de oorspuit

De oorspuit is klaar voor hergebruik. Zorg bij gebruikspauzes dat de oorspuit goed wordt opgeslagen in een schone, droge en stofvrije kast. Dit voorkomt dat vocht en stof de spuit kunnen aantasten

Advies

Heeft uw vragen over het onderhoud van de oorspuit of ander apparatuur in uw praktijk of kliniek. De technische dienst van Daxtrio kan u helpen en adviseren.

Related Posts
 1. Desinfectie en reiniging Desinfectie en reiniging Desinfecterende reinigingsproducten zijn van alle tijden. Tegenwoordig zijn vooral de desinfecterende handgels onderwerp van gesprek door de uitbraak van C...
 2. Desinfectie alcoholmiddelen Desinfectie alcoholmiddelen In de zorg, maar ook in bedrijven en winkels is desinfectie dagelijkse kost. Desinfecteren met alcohol is de beste keus, want hiermee doodt u gegarandeerd ...
 3. Desinfectiemiddel voor het reinigen van oppervlaktes Desinfectiemiddel voor het reinigen van oppervlaktes Voor bedrijven is het dagelijkse kost om alle ruimtes te reinigen. Voor sommige ondernemingen is dat nog belangrijker dan voor de ander, want wanneer een o...
 4. Desinfectie alcohol dispenser Desinfectie alcohol dispenser Door de wereldwijde crisis rondom COVID-19 stijgt de vraag naar desinfectiemiddelen enorm. Daarnaast zijn de eisen voor hygiëne flink aangescherpt en daar...
Gerelateerde producten
  1. 100cc A1
   Schimmelbusch oorspuit RVS 100cc
   Excl BTW € 45,19
   € 54,68
  2. Schimmelbusch oorspuit RVS 150cc
   Schimmelbusch oorspuit RVS 150cc
   Excl BTW € 44,04
   € 53,29
  3. Schimmelbusch oorspuit RVS 50cc
   Schimmelbusch oorspuit RVS 50cc
   Excl BTW € 37,91
   € 45,87